Abramis – Κύθηρα

Τα νέα μας

Guardian: Είναι τα Κύθηρα το καλύτερο ελληνικό νησί;

Στο κυνήγι των 30 χρόνων του να βρει το τέλειο νησί στην Ελλάδα, ο συγγραφέας Andrew Bostock έχει επισκεφθεί περίπου 40 από αυτά.   Ο ίδιος ωστόσο στην αναζήτησή του, όπως γράφει στον Guardian εστίασε σε δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι το παρόμοιο μοτίβο που ακολουθούν τα περισσότερα ελληνικά νησιά: μια μικρή πόλη ή ένα λιμάνι, δύο ή τρεις καταπληκτικές παραλίες και, αν είστε τυχεροί, μια παλιά εκκλησία στην κορυφή ενός λόφου του νησιού.   Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι τα μεγαλύτερα νησιά δέχονται μεγάλο όγκο τουριστών.   «Φέτος ακολούθησα τη συμβουλή των Ελλήνων φίλων μου και πήγα στα Κύθηρα, και νομίζω ότι το κυνήγι μου έχει τελειώσει» γράφει ο συγγραφέας.

Τα Κύθηρα δεν είναι κοντά σε άλλα γνωστά νησιά, βρίσκονται μόνα τους στο κάτω μέρος της Πελοποννήσου. Μπορείτε να πετάξετε εκεί με εσωτερική πτήση, είτε να φτάσετε με καραβάκι.  Το Διακόφτι, είναι το νέο λιμάνι του νησιού, έχει τέλεια λευκή άμμο και κρυστάλλινα γαλάζια νερά (καθώς και ένα αρκετά μεγάλο και ανησυχητικό ναυάγιο). Στις αρχές του 20ου αιώνα, πολλοί νησιώτες μετανάστευσαν στην Αυστραλία (ή «Τα Μεγάλα Κύθηρα», όπως είναι γνωστή εδώ). Πολλοί από τους απογόνους τους επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι, και συχνά  ακόμη και οι ντόπιοι μιλούν με αυστραλιανή προφορά. Εκτός από αυτά, όμως, το νησί δέχεται λίγους τουρίστες.   Andrew Bostock   Κατευθυνόμενοι δυτικά πάνω από το νησί, το τοπίο έμοιαζε βραχώδες και άδενδρο, αλλά τα Κύθηρα είναι παραπλανητικά, και αποτελούνται από φαράγγια και κοιλάδες που μπορεί να κρύβουν μυστικούς θησαυρούς.  Ο Μυλοπόταμος είναι για τον Andrew Bostock το πιο ωραίο χωριό που συνάντησε. Με πλατάνια, ήσυχα καφενεία και ταβέρνες με εκπληκτικό φαγητό, το χωριουδάκι αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους επισκέπτες του νησιού.

Ο συγγραφέας εντυπωσιάστηκε από το φαράγγι, τα ερείπια πολλών ελαιοτριβείων, αλλά και τον καταρράκτη του νησιού με τα δύο ονόματα: Νεράιδα και φόνισσα.    Andrew Bostock Η παραλία Καλάμι, μπορεί να είναι δύσκολη στην πρόσβασή της, ωστόσο αναφέρει ο συγγραφέας, ότι έτσι θα πρέπει να είναι ο παράδεισος. Κοντά βρίσκεται και το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας που είναι εντυπωσιακά γεμάτο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, καθώς και ένα παρεκκλήσι με τοιχογραφίες 700 ετών.

Υπάρχουν περισσότερες από 30 παραλίες στα Κύθηρα. Τις τελευταίες ημέρες ο συγγραφέας επέλεξε να μείνει στη Χώρα, την πρωτεύουσα του νησιού, και ένα μέρος που συνοψίζει αυτό που κάνει τα ελληνικά νησιά τόσο ξεχωριστά. Η κύρια πόλη βρίσκεται σε ένα λόφο πάνω από το λιμάνι του Καψαλίου. Τα ασβεστωμένα δρομάκια οδηγούν στο ενετικό κάστρο με την εκπληκτική θέα προς τη Χύτρα, ένα βράχο στη θάλασσα που διεκδικεί τη γέννηση της Αφροδίτης («μην ακούτε τους Κυπρίους» είπαν οι ντόπιοι).

1 comment

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.